Haastesanana on

Oikeus

oikea - vasen
oikea - väärä
oikeus - väärys
oikeamielinen - kiero

Eikä tämä ole pelkästään suomen kielen ominaisuus. Vanhat ennakkoluulot elävät kielten sanastossa vielä kauan sen jälkeen, kun vasenkätisyys on kulttuurissa hyväksytty.

Äitini on täysin vasenkätinen. Itse olen enimmäkseen oikeakätinen. Osaan kirjoittaa molemmilla käsillä yhtäaikaa niin, että vasen käsi kirjoittaa peilikirjoitusta, oikea tavallisella tavalla. Vanhempi poikani käytti vauvana enemmän vasenta kuin oikeaa kättä, mutta siirtyi melko pian oikeakätiseksi. Minulla on siis ollut monta syytä kiinnostua kätisyydestä.

Vasenkätisten määrä on brittitutkimusten mukaan kolminkertaistunut sadassa vuodessa. Syy on simppeli: ennen vasenkätiset pakotettiin oikeakätisiksi, nykyään saa olla sen kätinen kuin luonnostaan on. Vasureita on briteistä 11 %. Suomessa arvio vasureiden määrästä on samansuuntainen. Siitä, määräytyykö kätisyys perintötekijöistä vai raskauden ja synnytyksen aikaisista olosuhteista, ovat tutkijat eri mieltä.

Vasureilla ei ole ollut helppoa. Vasenkätisiä ei sentään ole poltettu noitina, mutta 1800-luvun puolivälissä eurooppalaisantropologit kehittivät teorian, jonka mukaan vasenkätisyys on yleisempää naisilla ja primitiivisissä kulttuureissa kuin miehillä ja ns. sivistyneissä kulttuureissa. Antropologit eivät hoksanneet, että tuohon eroon oli selkeä syy -koululaitos. Opettajat pakottivat vasurit  oikeakätisiksi. Sen sijaan he päättelivät, että vasenkätisyys on yhtä kuin alhaisuus, kehittymättömyys ja sivistymättömyys. Tämä teoria oli voimissaan ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Nykyään vasenkätisyyteen liitetään monia positiivisia määreitä, kuten älykkyys ja taiteellisuus.

Kansakoulunopettaja yritti pakottaa äitini oikeakätiseksi, mutta ei onnistunut. Kun äiti aikuisena kerran tapasi opettajansa kotikaupunkinsa kadulla, opettaja pahoitteli vieläkin epäonnistumistaan: "Sinusta minä en saanut oikeakätistä!" Ja niinkin myöhään kuin 1980-luvulla kielsi eräs opettaja koulun juuri aloittanutta tuttavaani käyttämästä vasenta kättä. "Vasenkätisyys on paholaisesta", sanoi opettaja tiukasti 7-vuotiaalle.

Sananlaskutkin sorsivat vasureita. "Ottaa lusikka kauniiseen käteen" tarkoittaa, että pitää sopeutua yhteisön  sääntöihin ja syödä oikealla kädellä.  Kun jokin on "tehty vasemmalla kädellä", se on tehty huonosti ja huitaisten.

Ursula K. LeGuinilla on kirja, jonka nimi on Pimeyden vasen käsi.
Tuo vasen käsi on valo.
En yhtään yllättyisi, vaikka Le Guin olisi vasenkätinen...