Pieni, mutta tähän aikaa vuodesta paljon aikaa vievä siivu työtäni on työnantajan toimitilojen vihersisustamisen niinsanotut asiantuntijatehtävät. Tämä osa työtäni on hauskaa, toisinaan jopa koomista.

Isännöitsijä soittaa hädissään: eräs toimitila on nyt täysin vailla kasveja. Suuri Päällikkö oli tullut sanoneeksi tuon toimitilan hoitajalle, että viherkasvit näyttivät kituvilta. K.o. henkilö ei pidä viherkasveista, ja hän heitti kasvit välittömästi roskiin. Nyt isännöitsijällä oli ongelma: tärkeä tila, jossa käy vuositasolla paljon väkeä, on karu ja tyly ilman viherkasveja. Komeita kasveja pitää sinne saada, ja nopeasti. "Rahaa ei tähän ole varattu ollenkaan", hän selittää minulle. Joopa joo. Melkein kysyn, luuleeko hän minun omaavan Harry Potterin taikavoimat, mutta armahdan miesparkaa. Eräässä toisessa toimitilassa on kasveja, jotka voisin siirtää tuohon kasvittomaan rakennukseen. Kasvit ovat vieläpä helppohoitoisia, joten niillä on toiveita selvitä hengissä hoitajansa näpeissä. Isännöitsijän mielestä suunnitelmani on hyvä, mutta Suuren Päällikön pitää hyväksyä se. Hän on pari päivää työreissulla, joten lähetän hänelle sähköpostia ja pyydän vastausta. Kasviasialla oli siis kiire, ainakin isannöitsijän mukaan. Kuluu viikko, toinen, kolmas, neljäs. Sitten olen samassa kokouksessa kuin Suuri Päällikkö. Kahvitauolla saan vastauksen viherkasvikysymykseeni. Hän ei pitänyt ehdotuksestani, vaan haluaa toisenlaisia kasveja. Ostan ne ja lähetän laskun isännöitsijälle. Perästä ei ole kuulunut, joten lasku on ilmeisesti hyväksytty.

Viherkasvit lisäävät tutkimusten mukaan sekä kotien että julkisten tilojen viihtyisyyttä. On jopa havaittu, että ihmiset kerääntyvät mielellään sellaiseen huoneeseen, jossa on paljon viherkasveja. Niinpä olin hieman yllättynyt, kun erään viraston työntekijä kertoi minulle, miksi he pitävät tarkoituksella fiikuksensa isoina eivätkä leikkaa niitä. Asiakkaat eivät silloin tule liian lähelle (palvelutiskin takana on iso avokonttori), vaan pysyvät kiltisti palveluluukun lähellä. Vahtifiikus? Ajatus oli niin hauska, että se pelasti päiväni.