Olin mieheni kanssa nuoremman poikamme vanhempainillassa. Luokan oma opettaja on ollut koko syksyn poissa. Poissaoloajaksi on ensin kerrottu kaksi viikkoa, sitten uudet kaksi viikkoa ja nyt kolme viikkoa. Poissaolon syytä ei ole ilmoitettu, mutta "hevosmiesten tietotoimiston" mukaan ope on sairaslomalla.

Nykyään on tietosuoja niin tarkka, että poissaolon syytä ei tiedä kuin esimies. Jos on kyse sairaudesta, ei esimies välttämättä saa tietää sairauden laatua. Omalla työpaikallani tuo on johtanut hankaliin tilanteisiin. Jos joku on toistuvasti pitkillä sairaslomilla, miten hänen työssä jaksamistaan voi tukea, kun ei oikein tiedetä, mistä on kyse?

Takaisin kouluun, peruskoulun kolmasluokkalaisten pariin. Vanhempainillassa useampi vanhempi kertoi, että lapset ovat olleet erittäin huolestuneita. Myös oma poikani on surrut sitä, että oma ope on poissa, eikä tiedetä, milloin hän palaa.  Keväällä oppilaat olivat nähneet, kun opettaja sai jonkinlaisen kohtauksen ja ambulanssi vei hänet pois. He kyselevät: "Onko ope kuolemansairas? Jääkö se eläkkeelle? Kuka meitä viikon kuluttua opettaa?" He haluaisivat myös askarrella yhdessä opelle parane pian-kortin, mutta koska suoraan ei ole sanottu, että ope on sairas, hän on vaan poissa, ei sitä ole ollut korrektia tehdä. Edes sijaisopelle ei ole kerrottu muuta kuin että vakiope on "poissa vielä kolme viikkoa". Onneksi sijaisope lupasi olla sijaisena niin pitkään kuin tarvitaan. Ei tarvitse lasten parin viikon välein totuttautua aina uuteen opettajaan. Hän lupasi myös kysyä rehtorilta, voisiko oppilaille saada jotain tietoa oman open poissaolosta, koska se vaivaa heitä kovasti.

Kaikki tiedonhalu ei ole ilkeämielistä juoruilua. Mutta niiden takia, jotka toiseen henkilöön liittyviä tietoja ovat väärin käyttäneet, joutuvat jopa 9-vuotiaat lapset kärsimään. Hmph!