Vapaapäivä. Selailin tietokoneeni kansioita ja tutkin vanhoja kirjoitelmiani. Törmäsin seuraavin Mr Murphy -tyyppisiin työelämän vuodatuksiin, joita kirjoitin ennen kuin uuvuin työssäni täysin ja hain siirtoa muihin tehtäviin. Siirtyminen muihin tehtäviin oli elämäni viisain teko. Kestin viisi vuotta ennen kuin tajusin että tästä ei tule mitään:

Uuden työntekijän ensimmäinen paradoksi:
Sinun oletetaan korjaavan viikossa epäkohdat, joiden kehittymiseen on mennyt kaksikymmentä vuotta. Samalla sinun kuitenkin annetaan ymmärtää, että nämä korjaukset pitää tehdä ilman, että kenenkään toimenkuva, tyyli tehdä töitä, järjestys missä asioita tehdään, tapa millä asioista tiedotetaan ja käyttäytyminen työkavereita kohtaan muuttuu.

Miinanpolkija: Jos et uskalla kertoa pomolle huonoja uutisia, ei hätää. Pyydä uusin työntekijä kertomaan asia pomolle puolestasi.

Uuden työntekijän toinen paradoksi: Toimeesi oli ehdottomana vaatimuksena tietty koulutus. Vanhoista työntekijöistä se, jolla on huonoin itseluottamus, muistaa kuitenkin korostaa sinulle, että koulutus vain tyhmistää ihmistä.

Uuden työtekijän kolmas paradoksi: Se vanhoista työntekijöistä, joka sanoo sinulle ensimmäisenä työpäivänäsi, ettei kannata uskoa juttuja joita täällä kuulee, olettaa kuitenkin sinun uskovan jutut joita häneltä kuulet.

Pomon käänteisteoreema:  Mitä korvaamattomampana pomo jotain työntekijää pitää, sitä vähemmän tämän tarvitsee tehdä töitä.

Ruskeakielisyyslaki: Varttitunti mukavaa puhetta vastaa viikon ahkeraa työntekoa.

Edeltäjä-syndrooma I : Jos ehdotat pomollesi jonkun työtä helpottavan välineen hankintaa, saat vastaukseksi, että edeltäjäsikin tuli hyvin toimeen ilman.

Edeltäjä-syndrooma II: Jos edeltäjäsi on hieman ennen lähtöään saanut kurssitusta jossakin tärkeässä asiassa, älä oleta saavasi samaa kurssitusta. Työnantajalle aiheutuisi ylimääräistä vaivaa ja kuluja, joten ei muuta kuin kantapään kautta opettelemaan.

Edeltäjä-syndrooma III: Jos pomosi kohtelee sinua alusta lähtien töykeästi, ei perehdytä sinua töihin eikä kuuntele sinua ja hänen joka toinen lauseensa alkaa edeltäjäsi nimellä, ei sinulla ole mitään oikeutta olla vihainen ja vaatia työnopetusta eikä varsinkaan ihmismäistä käytöstä. Sinun pitää ymmärtää pomoasi: hän tekee surutyötä edeltäjäsi lähdön aiheuttaman järkytyksen vuoksi.

Edeltäjä-paradoksi: Jos edeltäjäsi oli säännöistä piittaamaton narsisti, haukkuvat työtöverisi häntä sinulle aina siihen asti, kun tarvittaisiin jotakuta, joka uskaltaisi härskisti rikkoa sääntöjä. Siinä sitten yrität selittää, että et voi, koska edeltäjäsi oli pomon lellikki, mitä sinä et ole. Toisaalta, jos rupeaisit pomon lellikiksi, vihaisivat työtoverisi sinua 99% ajasta.