Julia Cameronin Tie luovuuteen -ohjelmaan kuuluu viikon mittainen lukulakko. Pidin sen viime viikolla. En tosin täydellisenä: työ ja ennalta sovitut harrastuksiin liittyvät asiat piti hoitaa. Mitä tapahtui, kun en enää tukkinut tajuntaani kirjoilla ja lehdillä?

Lukulakko oli tavallista helpompi toteuttaa, koska olin muutaman päivän flunssassa. Minulle ei flunssaisena nouse kuume, vaan päinvastoin kehonlämpöni laskee (kuulemma vaarallista, mutta kuka sitä uskoo),  mutta olo oli sen verra kurja, että viikkovapaapäiväni lojuin sängyssä ja kuuntelin klassista musiikkia Ylen ykköseltä. Oli miellyttävä kokemus nukahtaa päiväunille klassisen musiikin säveliin. Teen varmaan niin vielä tulevaisuudessakin.

Nukuin muutenkin paljon. Iltaisin en enää unohtunut kirjan, lehden tai netin ääreen, vaan menin aikaisin nukkumaan. Parhaimmillani nukuin yksitoista tuntia yössä. Flunssa oli varmasti yksi unentarpeen kasvattaja, mutta minulla on ollut ihan selkeää univajettakin.

Normaalisti katson televisiota erittäin vähän. Nyt katsoin sitä normaalia  enemmän. Luin  lukulakon ohjeet uudelleen ja huomasin, että TV  oli ei-suositeltavien asioiden listalla...

Yllätin itseni katselemasta kuvia tarkkaan ja keskittyneesti. Katselin vanhoja valokuvia, en pelkästään henkilöitä, vaan  myös kuvien esineitä, maisemia,  vaatemuotia ynnä muuta. Osallistuin myös Valokuvatorstaihin, päätin että se ei syö lukulakkoa.

Kirjoitin paljon. Kun jokin asia tympäisi, en voinut enää uppoutua kirjaan tai lehteen. Tartuin kynään. Ratkoin perheemme joululahjaksi saamaa pulmatehtäväkirjaa yhdessä poikani kanssa.

Valitsin muutaman kerran ulkoilun löhöilyn sijasta. Ilman kirjaa tai lehteä on tylsä löhöillä.

Kokemus oli positiivinen. Ainoa huono puoli oli se, että aamupalatuokioista oli hohto pois, kun ei voinut uppoutua samalla päivän lehteen. Aamupalatuokiosta tuli lyhyt ja ankea.

Toki lipsuin muutaman kerran, mutta en pahasti.

Tajusin lukulakon aikana, kun rajoitin netinkäyttöni minimiin (vain työasiat ja ennalta sovitut, harrastuksiin liittyvät asiat), miten paljon hoidan asioita netin ja sähköpostin kautta. Entä jos minulla olisi paha lukihäiriö? Asioiden hoitaminen olisi vaikeampaa kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten. Sähköpostilla ja netin kautta hoidetaan paljon sellaisia asioita, joita ennen hoidettiin puhelimitse tai käymällä paikan päällä.